מתי צריך חידוש טיפול שורש?
חידוש טיפול שורש הוא טיפול שבו מוציאים את סתימת השורש הקיימת ומבצעים מחדש טיפול שורש ובעקבותיו סתימת שורש חדשה.
טיפול שורש חוזר נדרש כאשר הטיפול הקודם לא פתר את הבעיה ומופיעה עדות לדלקת סביב חוד השורש, הנראית בצילום הרנטגן כצל שחור. דלקת כזאת מעידה על כך שבתעלת השורש קיימים חיידקים . בעת ביצוע חידוש טיפול שורש רופא השיניים מוציא את סתימת השורש הקיימת מנקה ומחטא מחדש את תעלות השורש וסותם מחדש את התעלות.
לפעמים הסיבה לצורך בחידוש טיפול שורש היא שבשן קיימת תעלת שורש נוספת שלא זוהתה ולא טופלה בעבר ובתעלה זאת צומחים חיידקים.
כדי לברר אפשרות זאת נדרש צילום תלת ממדי של השן (CBCT), כדי לבדוק מה הסיבה לכישלון הטיפול הקודם.
כאשר ההחלטה היא שניתן לבצע טיפול שורש חוזר, כדאי תמיד לנסות אפשרות זאת שהיא עדיפה בהחלט על עקירת השן .
4 סיבות לביצוע טיפולי שורש
טיפול שורש בשן “חיה” עם מוך מודלק
כאשר העששת מתקדמת לעומק השן, החיידקים עלולים לחדור בסופו של דבר למוך השן (הרקמה החיה המצויה בתוך השן). במצב כזה עלול להיווצר מצב של “דלקת מוך השן” המאופיין בכאבים עזים וברגישות חזקה מאוד לקור.
הטיפול בדלקת מוך השן הוא טיפול שורש: הטיפול מורכב מפתיחת השן וסילוקה של כל רקמת המוך המודלקת. על מנת למנוע חדירת חיידקים לתוך תעלת השורש, אוטמים את תעלת השורש בסתימת שורש. טיפול בשן כזאת מחייב אלחוש.
טיפול שורש בשן עם מוך נמקי ומזוהם
כאשר חודרים חיידקים לתעלת השורש התקדמות הדלקת והזיהום עלולים לגרום בהמשך לנמק של מוך השן. סיבה אחרת לנמק המוך, בשן קדמית, יכולה להיות מכה חזקה שהשן קיבלה עד כדי תזוזה ממקומה. במצבים אלה מבוצע טיפול שורש שמטרתו לסלק את הרקמה הנימקית ואת החיידקים מתעלת השורש, לחטא את התעלה ולסתום אותה באופן הרמטי למניעת חדירה חוזרת של חיידקים לתעלת השורש. טיפול בשן כזאת אינו דורש אלחוש, כי רקמת המוך היא נימקית ואין בה תחושה.
טיפול שורש לצורך שיקומי
כאשר חסר חלק גדול מכותרת השן, עקב עששת וסתימה גדולה, או כאשר נשבר חלק מכותרת השן, השן צריכה שיקום על ידי כתר. במצב כזה לפעמים אין מספיק חומר שן שישמש בסיס לכתר, ורופא השיניים צריך לבנות מבנה, אשר יעוגן לתוך השורש, כבסיס לכתר.
במצבים כאלה, גם אם מוך השן חי ואינו מודלק, נדרש לעיתים לבצע “טיפול שורש לצורך שיקומי“. הטיפול דומה לטיפול המתבצע בשן עם מוך מודלק (ראה לעיל). טיפול שורש דרוש בשן כזאת למרות שהשן אינה כואבת ואין בה זיהום בתעלת השורש. טיפול כזה דורש בדרך כלל אלחוש.
חידוש טיפול שורש
חידוש טיפול שורש מתבצע כאשר טיפול השורש הקודם שנעשה בשן נכשל ומתפתחת דלקת בעצם שמסביב לקצה השורש. בטיפול זה מוציא רופא השיניים את כל החומר של סתימת השורש הקודמת ומחטא מחדש את תעלת השורש וזאת לפני ביצוע של סתימת שורש חדשה.
מה זה טיפול שורש - מתחילים מההתחלה
מה זה טיפול שורש – בואו נבין: טיפול שורש נועד לטפל בשן פגועה או נגועה, להסיר זיהומים ולהבטיח את הישרדותה של השן לאורך זמן. עם זאת, חשוב להבין כי להליך זה עשויות להיות גם השפעות שליליות, עקב הפגיעה האפשרית ברקמות השורש במהלך הטיפול.
מהן הסיבות לכישלון טיפול שורש?
היות והסיבה הנפוצה ביותר לכישלון טיפול שורש כואב היא תעלה נוספת שלא זוהתה ולא טופלה בעבר, יש לחפש במצב זה תעלה או תעלות נוספות, דבר המתבצע בעזרת המיקרוסקופ הטיפולי.
חידוש טיפול שורש - טיפול שורש חוזר כטיפול מונע
לעיתים נדרש חידוש טיפול שורש גם כאשר טיפול השורש הקודם לא נכשל, וזאת כטיפול מונע על מנת למנוע כישלון עתידי של טיפול השורש. טיפול מונע כזה נדרש כאשר סתימת השורש הקיימת אינה עומדת בסטנדרטים המקובלים: אינה מגיעה עד קצה השורש או שאינה ממלאת את תעלת השורש, ולפיכך אינה יכולה לשמש מחסום למניעת חדירת חיידקים. טיפול בשן כזאת בדרך כלל אינו דורש אלחוש.
פרופ' צבי מצגר
פרופ’ צבי מצגר הוא מומחה לטיפולי שורש בעל ותק של 35 שנה ומעורב בפיתוח של שיטות חדשניות ומהפכניות בתחום זה. הוא בוגר הפקולטה לרפואת שיניים של האוניברסיטה העברית והדסה בירושלים.