טיפול שורש הוא תהליך שיורד לחלקים הנסתרים והעמוקים ביותר של השן עד קצה תעלות השורש של השן, ומשום כך ניתן להניח שטיפול כזה יכול לייצר השפעה מהותית על בריאותה הכוללת של השן, ואכן טיפולי שורש הם טיפולים שתכליתם היא לטפל בשן החולה, להסיר ממנה זיהומים ולהבטיח את שרידותה, אך לתהליך הטיפול ישנן גם השלכות שליליות בגין הנזק שנגרם לרקמות שורש השן בגין פרוצדורת הטיפול עצמה.
היקף הפגיעה של טיפול שורש בשן
אחת ההשלכות השכיחות ביותר היא השחרת השן, שיכולה לבוא לידי ביטוי בעוצמות שונות, החל מכהות מסויימת באופן חלקי ועד השחרה מלאה של השן כולה. השחרה זו מבטאת למעשה את העובדה ששן לפני טיפול שורש היא לא אותה השן שלאחריו, וזאת בשלושה מובנים מרכזיים:
• במהלך ביצוע הטיפול, מאבדת השן חומרים חשובים ורקמות חשובות בחלל הפנימי שלה, הן בגין הזיהום והעששת שקדמו לטיפול והן בגין פרוצדורות הטיפול עצמן
• תהליך ניקוי תעלות השורש פוגע בצורה משמעותית בכלי הדם הפנימיים בשן, מה שהופך אותה לשן פחות “חיה”, שן פריכה יותר ושברירית יותר
• נזקים אלה, בנוסף לחומרי המילוי המלאכותיים המוחדרים לשן במסגרת הטיפול, מובילים להשחרת השן ברמות משתנות
היקף השיקום כהיקף הפגיעה והנזק לשן
אחרי שאמרנו את זה, די ברור מדוע טיפול שורש הוא טיפול שמחייב תהליך של שיקום השן לאחר סיום הטיפול. תהליך השיקום נועד להגן על השן השברירית, להסתיר את הפגיעה האסתטית ולייצר אלטרנטיבה שתאפשר לנו להשתמש בשן לצרכים פונקציונליים כמו לעיסה וטחינת מזון או תמיכה במבנה הכללי של השיניים בלסת. תהליך שיקום זה יכול לכלול פעולות כדוגמת:
• יצירת מבנה שן
• בניית כתר או גשר לשן
• הלבנת שן
• ציפוי שן
היישום של כל אחד מן הפתרונות האפשריים הללו נתון להחלטתו של הרופא המומחה המטפל, ונקבע בהתאם למידת הנזק שנגרם לשן בעקבות טיפול שורש, בין שמדובר בנזק אסתטי בעיקרו ובין שמדובר בנזק ממשי לרקמות השן ולחוזק המבני שלה.
פרופ' צבי מצגר
פרופ’ צבי מצגר הוא מומחה לטיפולי שורש בעל ותק של 35 שנה ומעורב בפיתוח של שיטות חדשניות ומהפכניות בתחום זה. הוא בוגר הפקולטה לרפואת שיניים של האוניברסיטה העברית והדסה בירושלים.