יש להבדיל בין סדקים בכותרת השן לבין סדקים או שברים אנכיים בשורש.
סדקים בכותרת השן מופיעים גם בשיניים בעלות מוך חי ("שיניים חיות") והם תוצאה של כוחות לעיסה ו/או לחיצת שיניים לילית חריגים. רוב הסדקים בכותרת מופיעים בשיניים שמבנה הכותרת שלהם נחלש בגלל שחזורים (סתימות) נרחבים, אך הם יכולים להופיע גם בשיניים ללא שחזורים. הסימן הקליני העיקרי הוא כאב חד בלעיסה המאלץ את המטופל שלא "לדרוך" יותר באזור. צילום הרנטגן לא יגלה דבר במצב זה ובבדיקת קור על ידי רופא השיניים השן תוגדר כ "שן חיה". הכאב הוא כאב שמקורו במוך החי כתגובה לתזוזה מיקרוסקופית של דפנות הסדק.
סדק או שבר אנכי בשורש מופיע בדרך כלל בשיניים שעברו בעבר טיפול שורש. בשלבים מוקדמים של התפתחות הסדק הסימנים הקליניים יתבטאו ברגישות קלה בלעיסה, וללא סימנים רנטגניים בתצלום הרנטגן הרגיל. יכולה להופיע גם רגישות במישוש בחניכיים ליד השן. בשלבים מאוחרים תופיע ספיגת עצם לאורך שיפתי הסדק וזאת בשל צמיחת חיידקים בתוך הסדק והתגובה הדלקתית לנוכחותם. האבחנה הקלינית יכולה להתבצע כבר בשלב מוקדם באמצעות בדיקת כיסי החניכיים באמצעות מחדר מיוחד והדגמה של כיס חניכיים בעל צורה ייחודית: כיס צר, עמוק וצפוף.
הטיפול בשבר/סדק אנכי בשורש הוא עקירת השן. עם זאת, חשוב לאבחן את הסדק/שבר האנכי מוקדם ככל האפשר כדי למנוע הרס נרחב בעצם הסמוכה. בשלבים המוקדמים לא ניתן לראות את הסדק או את ספיגת העצם בתצלום הרנטגן. כאשר מגלים את ספיגת העצם לאורך השורש בצילום רנטגן מדובר כבר בגילוי מאוחר של הסדק ובספיגת עצם נרחבת. גם בצילום התלת מימדי (CBCT) לא ניתן לראות את הסדק עצמו, אך כבר בשלבים מוקדמים ניתן לראות ספיגת עצם אופיינית לאורך השורש. השילוב של מציאת כיס חניכיים אופייני ו המראה האופייני בצילום הרנטגן התלת מימדי מאפשר אבחנה מוקדמת של הסדק ועקירת השן לפני שנגרם נזק נרחב לעצם שסביב השורש.
פרופ' צבי מצגר
פרופ’ צבי מצגר הוא מומחה לטיפולי שורש בעל ותק של 35 שנה ומעורב בפיתוח של שיטות חדשניות ומהפכניות בתחום זה. הוא בוגר הפקולטה לרפואת שיניים של האוניברסיטה העברית והדסה בירושלים.